Tutorial complet- Cum fotografiem pe fundal alb

fotografie, studio, fundal, alb, comercial, fashion, belinda liu, nikon d3x

După cum spune și titlul acest articol este legat de fotografierea pe fundal alb. Pare simplu, dar acest fundal alb a chinuit, de-a lungul timpului, un mare procentaj de fotografi. Practic, cu cât avem un studio mai mare, cu atât este mai simplu. Lumina de pe fundal nu ajunge pe model și pozele noastre ies bine. Dar ce facem dacă avem un studio mic, lat cât fundalul?

Obținerea unor imagini curate pe fundal alb nu este complicată, dar trebuie să fim destul de atenți în momentul în care le executăm. Neglijențele din pregătirea ședinței foto și din timpul acesteia se vor observa imediat la prelucrare, fiind aproape imposibil să salvăm o imagine prost realizată. Vă voi prezenta o metodă simplă de lucru, fără a folosi un exponometru.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reținem este că vom avea două grupuri de lumini. Vom regla un grup de lumini (poate fi și un singur blitz) pentru fundal și un alt grup pentru subiect (model, în cazul nostru).

radu dumitrescu tutorial fundal alb iluminare studio

Metoda cea mai eficientă de a separa lumina de fundal de cea pentru model, pentru mine a fost să îmi fac două V-card-uri. Eu le-am realizat din polistiren, cu niște balamale lipite între ele. Au 2m înălțime și cam 70cm lățime. Scopul lor e de a reflecta lumina către fundal și de a o împiedica să ajungă pe model (sau produs, depinde ce fotografiem).

Plexiglas-ul de sub model ne ajută în cazul în care facem niște imagini full-body. Dacă alegem un punct de stație nițel mai aproape de sol, atunci el va reflecta lumina de pe fundal și vom obține atât alb în jurul picioarelor modelului, cât și reflexia acestuia.

Timp necesar: 10 minute

Cum fotografiem pe fundal alb în studio.

 1. Alegem diafragma

  După cum bănuiesc că știți, parametrii care ne influențează expunerea în studio sunt ISO-ul și diafragma. Din moment ce în studio problema noastră nu este legată de lipsa luminii, ISO-ul va fi ales la valoarea minimă suportată de aparat (să zicem 100).

  Dacă vă cunoașteți studioul, știți cam care este diafragma peste care nu puteți urca, deoarece puterea blitzului este deja la minim. În cazul meu, la ISO 100, cu blitzul la aprox 1.5-2m de model, nu prea pot deschide mai mult de f/4. Să zicem că alegem să lucrăm la f/8.

 2. Pasul 2: Reglăm puterea luminilor de fundal

  Așezăm blitzurile de fundal (de exemplu Elinchrom D-Lite RX 4 To Go) în spatele v-cardurilor, ca în diagrama de mai sus. V-cardul trebuie să fie alb, iar lumina reflectată din el va fi mai bine distribuită pe fundal decât dacă am fi orientat blitz-ul direct spre fundal.

  Creștem puterea blitzurilor care iluminează fundalul și verificăm din jumătate în jumătate de stop până când la f/8 vom avea fundalul ars. Nu ne interesează să avem absolut tot fundalul ars, ci doar porțiunea din jurul modelului. Restul se rezolvă cu un brush alb la prelucrare. Vrem să ținem puterea blitzurilor de pe fundal la un nivel cât mai mic, astfel încât să obținem un halou ars în jurul modelului. Cu cât vom depăși acest minim, cu atât lumina de pe fundal va ajunge să ne influențeze modelul, arzând zonele care sunt în contact cu fundalul. Cam așa recunoaștem o imagine pe fundal alb realizată prost, prin lipsa detaliilor în zonele de margine (zone de contrast: păr->fundal, piele->fundal, haine->fundal).

 3. Pasul 3: Reglăm puterea luminilor pentru model (key light și/sau fill light în diagrama de mai sus)

  De multe ori eu prefer să lucrez cu o singură lumină. Folosesc drept key light (lumină principală) un octobox sau un softbox mai mare (90x110cm). Pentru fill light (lumină de umplere) putem folosi un softbox mai mic. Alegerea softboxurilor se face în funcție de efectul pe care doriți să-l obțineți, nu este nicidecum o regulă. În general, un softbox mai mic va da o lumină mai dură, iar un softbox mai mare va da o lumină mai moale, cu umbre mai slab definite.

  Având deja lumina de pe fundal reglată, acum reglăm lumina principală. Este important să nu subexpunem. Tendința de a subexpune va duce la rezultate slabe, pierzând multe detalii când vom compensa expunerea la prelucrare. Dacă doriți o poză contrastată, gandiți-o așa de la început, nu încercați să salvați la prelucrare ce nu ați făcut în studio.

  Eu supraexpun cât de mult pot, până în momentul în care canalul de roșu începe să ardă. Acesta este primul care va „arde”, în special în zona feței. Puteți verifica direct pe display-ul aparatului. Majoritatea aparatelor oferă informații de clipping pe fiecare canal în parte. Eu cresc puterea blitzului până când începe să ardă nițel pe roșu. Mă interesează să obțin o imagine cât mai expusă, fără să pierd detalii. Chiar dacă imaginea nu arată foarte încurajator pe ecranul aparatului, știu că imaginea este calitativ bună, putând fi corectată la prelucrare.

În poza de mai sus nu am folosit fill light, tocmai pentru a obține acele umbre de pe partea stangă.

Poza de jos reprezintă originalul, așa cum apare pe aparat. În cadru se vede softboxul (dreapta sus), un picior de stativ (dreapta jos) și un V-card (stânga). Nu mă interesează aceste lucruri deoarece le pot îndepărta foarte ușor la editare. Fiind imagini pe fundal alb, pur și simplu le acopăr cu un brush alb cu hardness 100% pentru a nu influența modelul.

Puteți observa că zona din dreptul picioarelor nu este perfect albă. Nu ne interesează decât zona din imediata apropiere a rochiei. Dacă aplicăm un layer de curves, întrucât imaginea cu totul este un pic subexpusă, atunci această zonă va fi albă în jurul modelului, iar zonele de la margine pot fi acoperite în 10 secunde cu un brush alb, la fel ca mai sus.

Simplu și fără secrete. Nu trebuie să ne fie frică de o ședință foto pe fundal alb, ci în timpul ședinței ar trebui să ne concentrăm la alte lucruri, care nu țin de tehnică.

Țineți minte:

 • izolați lumina de pe fundal folosind v-carduri
 • folosiți o placă de plexiglass (de preferat de la 5mm grosime în sus) pentru a reflecta lumina de pe fundal
 • setați puterea luminilor de pe fundal cât să ardă în jurul modelului (marginile cadrului nu ne interesează)
 • supraexpuneți modelul cât de mult puteți, până la limita la care începe să ardă canalul de roșu

Sunt multe mici trucuri pe care le puteți folosi pentru a vă face mai ușoară viața în studio. Eu momentan îmi descarc imaginile direct pe iPad pentru a le putea viziona în timpul ședinței foto, astfel clientul vede ce imagini fac în timp real, având un feedback cât se poate de palpabil.

Dacă vă plac articolele de pe blog puteți să mă găsiți și pe pagina de Facebook sau pe Twitter. O serie foarte bună de tutoriale pentru fundal alb găsiți și pe blogul lui Zack Arias (scrise în engleză, evident).

Aștept întrebări, idei sau comentarii, și nu în ultimul rând, mi-ar plăcea să văd rezultate. Experimentați și sper ca acest articol să vă fi ajutat.

 Ca lumini pentru început, vă recomand Elinchrom D-Lite RX One sau Dynaphos SK-200 II.

Radu Dumitrescu

Commercial photographer. Coffee lover.

This Post Has 14 Comments

 1. Hrisi Udrescu via Facebook

  Priceless :) Multumesc!

  1. Radu Dumitrescu

   Într-adevăr, e simplu, dar rezultatul e nițel altul :)

   Poze cu blitz direct se pot face în multe feluri, fără să fie complicat :) dar eu nu mă refeream la ele.

 2. ionica Doimetri

  Excelent Radu. Ideea asta cu tutoriale de foto este minunata. Sa mai faci.

 3. Rob

  I like the styrofoam idea! Im going to have to make one!

  1. Radu Dumitrescu

   Styrofoam is definitely the cheapest, though not the prettiest. There’s special styrofoam cement that makes a great job.

   Took me something like 10 minutes to make them. Foamcore is thinner and nicer looking, but more expensive. Results are the same, so just go for it :)

   Good luck.

 4. Marius

  Buna Radu, având un fundal alb in studio, ce setup de lumini se poate folosi astfel încât in poza sa apara gri? Multumesc!

  1. Radu Dumitrescu

   Salut, Marius. Pentru a obține gri, trebuie doar să nu pui lumină pe el.

   Albul este doar cartonul alb supraexpus. Dacă vei pune mai puțină lumină, sau chiar deloc, fundalul alb va fi gri.

 5. Dan

  Buna ziua! Multumesc pentru info. Cum as putea sa imi fac singur 2 v-flaturi? Multumesc mult!

  1. Radu Dumitrescu

   Bună ziua! Când am scris articolul, acum 9 ani, îmi făcusem din plăci de polistiren de 5cm. Am preferat așa pentru că mi s-a părut că stau mai bine în picioare.

   În principiu se pot folosi orice plăci de materiale de construcții. Sunt destul de multe materiale ușoare. Căutați pe google “DIY v-flat” și veți găsi mai multe variante.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.