Fotografiem cu lumina naturala… de la bec

schema iluminare tutorial lumini fotografie mancare

Vrei să faci o poză cu mâncare și nu ai cu ce ilumina. Este seară și nu ai decât lumina de la becurile din casă. Cum fotografiem cu lumina naturala… de la bec?

În primul rând, găsești o metodă prin a transforma lumina disponibilă într-o lumină calitativ acceptabilă pentru ceea ce vrei să obții. Pe scurt, trebuie să difuzezi sau să direcționezi lumina. În cazul meu, aveam două becuri în camera în care am fotografiat. Unul era pe tavan, iar celălalt era pe un perete. Am ales să folosesc lumina de pe perete, așa că am stins becul de pe tavan. Am rămas cu o lumină dură, care venea din lateral – sus (cam la 45 de grade).  Rezultatul nu era deloc plăcut. Dacă aș fi avut o lumină din aceeași direcție, dar difuză, nu dură, aș fi putut lucra cu ea. Ce am învățat despre a fotografia cu o singură sursă de lumină se aplică perfect chiar dacă acea sursă de lumină nu este un blitz.

Pentru a schimba aspectul luminii, am pus o blendă de difuzie care să „umbrească” preparatul și am fotografiat. Am făcut câteva retușuri prin folosirea unor V-Card-uri improvizate și cam asta a fost. Deși am pierdut multă lumină, calitatea ei s-a îmbunătățit enorm. Puteți vedea diferențele dintre umbrele de pe masă și cele de pe canapea. Lumina pierdută nu m-a interesat în mod special, pentru că am fotografiat de pe trepied. Setup-ul a arătat așa:

iluminare fotografie mancare - schema iluminare fara blitz

Privitorul nu vede decât ceea ce îi arăți. El nu știe ce probleme ai avut la realizarea imaginii și nici nu îi pasă. Ori îi place fotografia ta, ori nu. Concluzia (și morala) acestui articol este să nu vă intimideze lipsa unui echipament scump. Singurul lucru care stă între voi și niște imagini bune este abordarea. Adapt, adjust, improvise.

Rezultatul este acesta, iar rețeta de lasagna șade frumușel la butterandcream.ro:

tutorial foto mancare

Fun fact: în timp ce vorbeam cu Cabral despre V-Carduri improvizate, am realizat că ar fi util articolul despre această mică „întâmplare”. Nu mai știu exact ce mi-a zis când i-am povestit, dar important e că s-a întâmplat.

O situație reală, nepregătită, cu un rezultat la fel de real. Echipamentul de iluminare: un material semitransparent,  becul de pe peretele unei sufragerii și două bucăți de carton alb.

Mi-ar plăcea să citesc în comentarii și variantele voastre. Întâmplări în care a trebuit să improvizați pentru a putea fotografia. Nu trebuie să fie fotografie culinară, ci poate fi absolut orice.

Edit: pentru că am fost întrebat, am adăugat și datele din exif: 105mm – f/5.6 – 1.3 secunde la ISO 200.

Radu Dumitrescu

Commercial photographer. Coffee lover.

This Post Has 2 Comments

  1. Nicollo

    Foarte tare! Felicitari!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.