Tutorial Lightroom: Brush Tool

Acesta este un tutorial de bază, pentru utilizatori începători, în care prezint pe scurt modul în care putem folosi „Brush” in Adobe Lightroom. Brush-ul, din punctul meu de vedere, este una din cele mai importante „unelte” din Adobe Lightroom, unealtă care este foarte des trecuta cu privirea. Mulți oameni asociază Adobe Ligtroom cu un mod de a prelucra in serie un număr mare de fotografii, în general aplicând niște preseturi. Într-adevăr, se poate folosi în acest mod, dar potențialul Lightroom-ului și motivul care m-ar face să nu deschid imaginea într-un program mai avansat este chiar acest Brush Tool.

De ce nu vrem numai prelucrări globale (globale = aplicate întregii fotografii)? Nu vrem pentru că de multe ori, sunt zone neinteresante pentru privitor mai expuse decât cele în care ne-ar interesa să ghidam atenția. După cum vedeți nu sunt adeptul prelucrărilor extreme, iar acest brush tool trebuie folosit cu moderație, pentru a avea un efect subtil, greu de sesizat, în schimb obținând o imagine plăcută.

Folosind acest brush tool (brush = pensulă), putem aplica un număr de modificări pe o porțiune de imagine. Expunand mai mult sau mai puțin o porțiune de imagine putem să atragem atenția privitorului într-un loc care ne interesează. Un exemplu bun ar fi un portret în care am întuneca nițel fundalul și am accentua niște zone ale feței.

Brush-ul este localizat în modulul Develop, chiar sub histogramă.

Când dăm click pe el avem un meniu în care putem seta parametrii brushului: Exposure, Brightness, Contrast, Saturation, Clarity, Sharpness si Color. Color este inițial dezactivat, dar putem să alegem o culoare în cazul în care dorim ca brushul nostru să schimbe și culoarea, nu numai expunerea si sharpness-ul. Putem simula un filtru colorat (să zicem un filtru warm) doar pentru o anumită porțiune din imagine.

Putem salva două mărimi de pensulă: A și B, precum și setările pentru Eraser. Checkbox-ul de Auto Mask poate fi extrem de util in unele situatii, o sa vedeți imediat cum functioneaza, dar trebuie să aveți grijă ca puteți avea urme destul de vizibile, selecția nefiind perfectă.

Vom porni de la o imagine, apoi vă voi arăta cum arăta inainte de a folosi brush tool și după ce am folosit.

Primul brush, aplicat doar in zona feței. Acest brush are: Exposure +0.42 și Clarity +30. Auto Mask a fost folosit pentru a avea o selecție bună la marginea feței.

Atenție când folosiți auto mask, pentru ca selecția nu este neaparat 100% plină, unele zone fiind excluse, având expunerea și culoarea diferite față de restul selecției.

Al doilea brush, aplicat pe irisul ochilor. Acest brush are Contrast +11 și Clarity +50.

Al treilea brush are ca scop accentuarea unor detalii de pe cămașă, având Exposure -0.11 și Clarity 10.

Diferențele sunt subtile, dar din punctul meu de vedere importante, imaginea finala având un impact mult mai bun decât originalul. Mai jos aveți aceeași imagine înainte și după aplicarea acestor brush-uri.

tutorial-adobe-lightroom-brushes-radu-dumitrescu-before
tutorial-adobe-lightroom-brushes-radu-dumitrescu-after

Brush Tool-ul mi se pare o completare excelentă a Lightroom-ului, deoarece deschiderea imaginii într-un program mai sofisticat de editare consumă ceva timp. Acest brush nu este la fel de versatil și precis ca măștile din Photoshop, dar în foarte multe cazuri este suficient, imaginea finală fiind mult mai puternică decât cea de la care am plecat.

Voi folosiți Brush Tool in Lightroom sau doar ajustări globale?

Radu Dumitrescu

Commercial photographer. Coffee lover.

This Post Has 2 Comments

  1. mihai mitru

    Salut Radule,

    Si eu folosesc brush-ul si sunt de acord cu tine, insa luand in considerare volumul mic de poze pe care le prezint in ultima vreme imi place mai mult sa lucrez in Photoshop.

    Felicitari pentru initiativa cu tutorialele – si asteptam noutati!

    1. Radu Dumitrescu

      Într-adevăr, diferența se simte la un volum mai mare de poze. Are și Aperture ceva asemănător, poate chiar mai performant decat brush-ul din Lightroom. În Aperture poți pune masca pe unele tipuri de ajustări, cam ca măștile din Photoshop.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.