Voi cum faceti sharpen?

adobe photoshop tutorial poze mancare sharpen

De aproximativ doi ani de zile, îmi export imaginile aplicând sharpen din Steve Perry — www.backcountrygallery.com — a creat niște action-uri pentru Photoshop care se dovedesc a fi mai utile decât credeam.

Seara trecută am citit un articol pe slrlounge.com despre sharpening. Având nițel timp liber am descărcat action-urile create de Steve Perry și am luat repede o poză să compar. Nu sunt genul care reciclează articole, dar informația este prea utilă pentru a fi trecută cu vederea. Există situații în care prea mult sharpening nu va arăta bine, dar pentru un resize de web, action-urile lui Steve Perry, cel puțin la prima vedere, sunt impresionante.

Dacă v-a plăcut imaginea de sus, atunci vă arăt și imaginea pe care o foloseam eu, cea exportată din Lightroom. Fără să compar cu nimic, aveam impresia că arată foarte bine. Evident, am trăit într-o minciună.

adobe lightroom tutorial sharpen

Click pe imagine pentru a compara

Action-urile se pot . Instalarea este destul de simplă. Dezarhivați zip-ul și dați dublu click pe el. Photoshop-ul va porni și va avea inclus setul de action-uri. Avem 6 rezoluții predefinite, atât pentru imagini verticale, cât și pentru cele orizontale. Eu mi-am adăugat câte un action și pentru H-900px și V-650px, clonând și modificând câte un action din cele descărcate.

Metoda este foarte bună, dar în același timp îngreunează workflow-ul. Dacă trebuie să exportăm foarte multe imagini, atunci ori pierdem din calitate, ori petrecem mai mult timp. Este destul de peste mână să automatizezi exportul în Photoshop. Avem opțiunea de batch, dar pentru a putea funcționa cum trebuie, imaginile orizontale trebuie exportate separat de cele verticale. Avem nevoie de rezoluții diferite în cele două cazuri. Latura lungă a imaginilor verticale trebuie să fie mai mică decât a celor orizontale, ținând cont de formatul monitoarelor. Pentru imagini verticale, eu nu depășesc 650px.

Pentru a modifica un action, detaliem pașii (click pe săgeata de lângă numele actionului), apoi dublu click pe al doilea Image Size. Alegem rezoluția pe care o preferăm și dăm OK.

tutorial sharpening action photoshop
tutorial sharpen photoshop

Un alt avantaj, în afară de claritatea mult mai bună, este că modificările sunt salvate sub formă de layere. Putem masca sau aplica într-o măsură mai mică atât sharpen-ul efectiv, cât și Levels-ul și Hue / Saturation-ul pe care le creează.

Steve Perry a realizat și un clip pe youtube în care explică ce se întâmplă în acele action-uri.

Lăsați un comentariu și spuneți ce probleme aveți la exportul din Lightroom? Care este workflow-ul vostru de export pentru web? Eu aveam o problemă și nici măcar nu eram conștient de ea.

Radu Dumitrescu

Commercial photographer. Coffee lover.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.