Acesta este primul articol din seria „workflow”: stocarea imaginilor. Pe parcursul articolelor următoare voi detalia metoda mea de lucru. De la stocarea imaginilor pe computer, până la livrarea imaginii finale.
Stocarea imaginilor nu pare ceva ce ar trebui să-ți dea de gândit. Cu toate astea, poate vrei să accesezi imaginile de acum 3 ani, de la acea ședință foto pentru copilul vecinei de la 3. Le poți găsi în 2 minute?
Știi cum se spune: semeni vânt, culegi furtună.
Organizarea bună a fotografiilor pe computer nu este deloc complicată. Hai să vedem o variantă simplă, care ne permite să găsim orice fotografii. Oricând au fost făcute ele.
Cum procedăm?
1. Folosim un director-mamă, în care vom copia toate ședințele foto. În cazul meu, directorul se cheamă „Nikon„.
2. În directorul mamă facem câte un director pentru fiecare ședință foto pe care o adăugăm. Fie că sunt niște fotografii realizare pentru un client, fie că este o ședință foto personală sau pozele cu acel copil al vecinei de la 3, le vom face directorul lor individual.
3. Denumim directorul ședinței foto în următorul mod: an.luna.zi – descriere. Exemplu: 2014.10.26 – Food – PlayBake.
Descrierea poate fi orice, atâta timp cât vă face să vă amintiți de conținut.
4. Repetăm pasul 3 de fiecare dată când adăugăm imagini noi. Nu uitați să aveți cel puțin două copii ale directoarelor. Hard diskurile se pot defecta fără nici un fel de avertizare. Eu păstrez fotografiile pe două hard diskuri și pe un serviciu de cloud.
De ce funcționează această metodă? Metoda funcționează pentru că ne oferă două repere importante: data și descrierea. Data este sub formatul: an.lună.zi, pentru a obține o ordonare invers cronologică. Cele mai noi ședințe vor fi jos, iar cele mai vechi vor apărea primele, în partea de sus a ierarhiei.
Oricâte ședințe foto am adăuga, ele vor fi simplu de identificat chiar și la mulți ani după ce au fost adăugate. Dacă vreau să găsesc un set de imagini, îmi voi aminti data aproximativă – anul, poate chiar și luna –. Apoi, voi găsi imaginile cu ajutorul descrierii.
Peste 1 an, peste 3 ani, peste 5 ani, imaginile vor fi structurate la fel și vor fi ușor de găsit.
Nu le împărțim pe categorii, nu le împărțim pe clienți, ci le structurăm cronologic.
Simplu și eficient.
În directorul ședinței foto voi avea fișierele raw și un subdirector pentru imaginile prelucrate și salvate la diferite rezoluții. Dar despre asta, într-un articol viitor.
P.S. Folosind această metodă de stocare, am găsit această imagine din 2012 în sub 30 de secunde. Voi cum stocați fotografiile?
Eu le stochez ca naiba de prost. Nu cronologic. ‘Nuff said. Ma duc sa imi redenumesc fisierele. Multumim Radu!
Ai dreptate, pare mult mai limpede.Elementar, Watson !!! Multumesc. voi aplica.
Cronologic + Lightroom cu un minim de keywording (tag-uri apoi). Am intermediar câte un subfolder care reprezintă anul, în care introduc imaginile din acel an, ca să parcurg mai ușor folderele, să evit scroll-ul.
Ex:
20×1
20×1.01.30 – Planeta Marte
20×1.02.30 – Planeta Venus
…
20×2
20×2.01.30 – Planeta Marte
20×2.02.30 – Planeta Venus
…