Cum sa fotografiezi legat la computer

Fotografie cu textul "Tutorial Lightroom"

Să fotografiezi legat la computer — tethering — este foarte util, în special la ședințele foto la care nu te deplasezi mult. Este mult mai ușor să analizezi compoziția și eventualele greșeli, văzând imaginea pe un ecran mare.

În cazul meu, fie că fotografiez în studio, fie că fotografiez într-un restaurant sau alt spațiu, aparatul meu este mereu legat la computer. Îmi iau laptopul cu mine oriunde aș fotografia.

Când fotografiezi legat la computer ai 2 avantaje mari:

  • Poți vedea fotografiile direct în programul cu care le vei edita: în cazul meu, Adobe Lightroom
  • Clientul poate înțelege mai bine ce se întâmplă și ce rezultate se vor obține

Acest lucru este foarte util și la ședințele foto cu model. Pentru model este bine să vadă rezultatul. Capătă încredere, iar ședința decurge mai ușor. Clientul, văzând imaginile în timp real, poate da feedback pe loc. Astfel, nu pierzi timp fotografiind ceva ce în final nu vei folosi.

Eu folosesc Adobe Lightroom (deși în ultima vreme am mai scăpat și-n oala cu Capture One). Cu el fotografiez, iar tot cu el prelucrez aproape toate fotografiile. Așadar:

Cum fotografiezi legat la calculator

  1. Dacă folosești un aparat Nikon, scoate cardrul din aparat.

  2. Deschide Lightroom și accesează meniul File -> Tethered Capture -> Start Tethered Capture

  3. Alege „Session name” drept numele directorului în care vrei să fie salvate fotografiile. Vezi Stocarea imaginilor” href=”https://blog.greywolf.ro/tutorial/workflow-stocarea-imaginilor/” target=”_blank”>articolul despre structura directoarelor.

    fereastra de setări pentru tethering în Adobe Lightroom - fotografiere legat la computer

    Când apeși „OK”, îți va apărea o mică fereastră. Acolo poți vedea setările aparatului, poți declanșa și poți alege un preset ce va fi aplicat fotografiilor.