Campionatul Balcanic de Ju-Jitsu 2012 – Bucuresti

Imagine de la Campionatul Balcanic de Ju-Jitsu, București, România

Sunt niște ani buni de când nu am mai intrat în legătură cu artele marțiale. Acum 10 ani eram în locul sportivilor, toată munca mea fiind decisă de câteva minute de luptă. Peste 24 de ore de antrenament pe săptămână și o viață total diferită.

Nu exista fotografie, nu exista internet. Nu spun că era mai bine sau mai rău, dar fost niște ani frumoși, încheiați prematur. După niște vizite medicale s-a hotărât că viața mea sportivă ia sfârșit. Am încercat să continui cu niște antrenamente ușoare, dar nu am putut. Turnam doar sare pe rană, așa că m-am îndepărtat de sport. Am arbitrat câțiva ani, dar în 2005-2006 am întrerupt și acest lucru.

Chiar dacă au trecut mulți ani, nodul în gât care mi s-a pus la intrarea în Sala Polivalentă mi-a arătat că 10 ani nu înseamnă nimic. Cât ai clipi am ajuns în cabinetul unui neurochirurg din Spitalul Municipal, în care-mi voi fi aflat soarta. Mi-au venit în minte toate momentele fericite, toate meciurile luptate și dorința de a nu se termina niciodată.

Mi-am găsit repede o ocupație, căci nu îmi convenea situația. Am salutat puținii oameni pe care îi mai cunoșteam și am început să fotografiez. E mai simplu când ai ceva de făcut.

Imagine cu demonstrația de Wu-Shu Kung-Fu în pauza campionatului Balcanic de Ju-Jitsu. Fotografie sportivă Radu Dumitrescu
Imagine de la demonstrația de Wu-Shu Kung-Fu din pauza campionatului Balcanic de Ju-Jitsu. Fotografie de sport - Radu Dumitrescu

Am nimerit fix la începerea demonstrației de Wu-Shu. O demonstrație frumoasă, executată curat și exact, așa cum ar trebui să fie.

Imagine cu Lixandru Viorel, în timpul campionatului Balcanic de Ju-Jitsu
Poza cu sala polivalenta in timpul campionatului balcanic de ju-jitsu 2012 - Radu Dumitrescu
Trasca Staicu Rinu Adonis în timpul campionatului balcanic de Ju-Jitsu. Fotografie de sport - Radu Dumitrescu.
Imagine cu Trasca Staicu Rinu Adonis, accidentat în meciul cu viitorul campion Balcanic, Ben Ali Malik. Fotografie sportiva - Radu Dumitrescu

M-am simțit “ca pe vremuri” când l-am văzut pe Rinu. Rinu este unul din cei mai longevivi sportivi ai noștri, campion național de nici n-aș putea să-ți spun câte ori. La 15 ani am participat la a doua mea competiție de Ju-Jitsu — Campionatul Național de Tineret-Seniori (18-21 ani). Eu eu eram pentru a 2-a oară vicecampion național la demonstrativ, iar Rinu, despre care vă vorbeam, ieșea pentru a 9-a oară campion național. Ai citit bine, pentru a noua oară.

Asta se întâmpla acum mai bine de 13 ani. Nu știu câte titluri de campion național a mai dobândit între timp, dar Rinu a avut printre primele meciuri pe care le-am văzut acum la Balcaniadă. La cam 20 de ani de când a câștigat primul titlu de campion național. Mie mi se pare cel puțin impresionant. Din păcate, meciul lui a fost împotriva celui ce urma să câștige competiția, Ben Ali Malik, un sportiv extrem de puternic. Competiția este de semi-contact, dar Rinu a fost accidentat destul de serios, meciul fiind full-contact de-a binelea.

Am prins și câteva cadre de la demonstrativ. Din punct de vedere tehnic, singurul lucru care mă deranjează este iluminarea Sălii Polivalente. Lumina fluorescentă este printre cele mai dificile de fotografiat, schimbându-și culoarea și intensitatea de la cadru la cadru.

Campionatul Balcanic de Duo Demonstrativ - Fotografie sportivă - Radu Dumitrescu
Campionatul Balcanic de Demonstrativ (Duo). Fotografie sportivă - Radu Dumitrescu.

Îmi este foarte greu să fiu obiectiv.  Nu mă pot gândi prea bine la ce fac.

Îmi vine să las aparatul jos și să plec. Singurul lucru care mă împiedică să fac asta este faptul că ar trebui să dau explicații. Nu mă ajută cu nimic oricum, data viitoare va fi la fel.

Parcă ieri eram în sală, făcând antrenamente pe niște saltele legate cu șnururi sau școala căderii pe gresie, în holul liceului. Nu ne păsa. Durerea trecea, iar oricât de greu ar fi fost noi veneam înapoi. Făceam abdomene și genoflexiuni în pauza dintre flotări. Doar 10 avem de făcut, spunea instructorul, dar când ajungea la 9 începea de la zero.

Cele câteva minute petrecute pe saltea plătesc pentru toate chinurile din timpul anului. Nu mai auzi nimic în jur, iar toată lumea se reduce la acei câțiva metri pătrați. Nu ai nici un moment de glorie, ești doar un sportiv între atâția, dar nu-ți pasă. Pentru tine acolo se petrece viața.

Nu știu unde s-au dus primii doi ani de zile după ce am întrerupt antrenamentele. Primele săptămâni am fost practic în stare de șoc. Mergeam la facultate, nu vorbeam cu nimeni, iar acasă mă uitam în gol. Aveam atât de mult timp liber, dar totuși nu eram în stare să fac nimic. Tot ce-a rămas sunt vreo 15 medalii și un teanc de diplome într-o cutie prăfuită. Punct și de la capăt.

Competiția de Duo - Campionatul Balcanic de Ju-Jitsu - Fotograf sport Radu Dumitrescu

Dar am venit aici cu o treabă, așa că trecutul ar fi bine să rămână unde-i e locul; departe. Cred totuși că am un avantaj față de un fotograf obișnuit. Atât experiența de sportiv, cât și cea de arbitru mă ajută să fiu mai organizat. Știu ce trebuie să urmăresc și, poate mai important, cât pot întinde coarda. Unde mă pot plimba să nu fiu dat afară. Mă simt de-al casei și reușesc să nu deranjez pe nimeni.

E important să cunoști regulile, în special în cazul unui concurs important. Ținând cont de presiunea de pe umerii organizatorilor, nu cred că apuci să încurci de prea multe ori. Dacă ai o idee, te apropii cât să iei cadrele respective, apoi mergi într-un loc în care nu deranjezi. În timpul meciului vor fi concentrați la sportivi, așa că atunci poți merge mai aproape, doar să nu sari calul. Nu rămâne lipit de saltea în pauze, căci vei fi imediat trimis în tribună.

Era altfel acum 10 ani. Nu știam care este punctajul decât când se termina meciul. Strategia era mai mult o speculație, dar per total atmosfera era aceeași. Lotul României a ieșit pentru prima dată campion balcanic la general și sunt convins că au muncit enorm de mult pentru acest rezultat.

Pentru cei interesați, am folosit un aparat Nikon D3s, cu acest model de 85mm f/1.4 și (pentru câteva cadre) Nikon 24-70mm f/2.8 și pot spune cu mâna pe inimă că aștept cu nerăbdare ca Sala Polivalentă să treacă la iluminare cu LED.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.