Edit: am modificat lista prăjitoriilor de cafea de specialitate.
După cum spuneam și în articolul cu râșnița de cafea Kinu M47 Traveler, cafeaua este una din pasiunile mele din ultimii ani. Diferența dintre cafeaua proaspăt prăjită, de specialitate, și cea comercială a fost una suficient de mare încât să mă transforme din cineva care nu bea cafea, într-un consumator pasionat.
Putem spune că este un articol off-topic, întrucât nu pun accent pe fotografiile cu băuturi. Dar sper să te motivez să bei o cafea bună.
Dintre toate formele în care cafeaua poate fi extrasă, espresso este probabil cea mai pretențioasă. Datorită presiunii mari și timpului scurt în care cafeaua este preparată, variațiile mici de parametri pot produce schimbări mari în gust.
Cu toate astea, când ajungi la rețeta optimă, echilibrul și armonia din gust sunt greu de egalat. Folosind un portafiltru fără fund, acea armonie poate fi și admirată.
Poate folosim obiectivul ideal, poate un aparat bun, dar important este să avem un preparat demn de fotografiat.
Despre cafea
Cafeaua, ca orice aliment, se deteriorează din momentul în care este gata de a fi consumată. Fructele trebuie culese când sunt coapte, boabele trebuie prăjite mai aproape de momentul recoltării, iar cafeaua prăjită trebuie preparată la puțin timp după prăjire (7-20 de zile).
Când cumperi o cafea din magazin, ea poate foarte ușor să aibă 1-2 ani de la prăjire. Uleiurile care dau gustul cafelei sunt de mult volatilizate, așadar producătorii de cafea o prăjesc exagerat de mult, încât gustul este unul de ars, nicidecum gust de cafea. Dintre o cafea de 1-2 ani și una de 2-3 săptămâni eu știu ce aleg.
Fiind atât de perisabilă, ea nu poate fi cumpărată decât de la prăjitorii din zonă, dacă vrem să fie proaspătă. Spre deosebire de giganții producători de cafea, prăjitorii locali își permit să folosească o cafea verde de calitate.
Poate un pic mai greu decât să o admiri, dar cel puțin la fel de frumos, este să o fotografiezi.
Totul se desfășoară repede. Crema cafelei își schimbă repede aspectul, spuma de lapte se deteriorează, iar cafeaua își schimbă culoarea.
La fel ca atunci când realizezi fotografii cu prăjituri, important este să fie cadrul gata când apare cafeaua. Fie că pregătești lumina înainte de a porni espressorul, fie că pregătești cadrul înainte de a spuma laptele, totul trebuie să fie gata.
Cu ce prepar cafeaua?
Un loc bun din care poți cumpăra aparate, râșnițe și diverse ustensile pentru preparat cafea și ceai este Tastecrafters. Tot ei organizează periodic workshopuri pentru pasionați.
De unde iau cafea?
Pentru că am tot vorbit despre cafeaua de specialitate și cât de bună este față de ce găsim în magazine, las și câteva linkuri către prăjitoriile de la noi pe care le-am încercat:
Mabo Coffee – Bogdan Georgescu, vicecampion mondial
Unde beau cafea?
Din fericire, Bucureștiul se bucură de un număr mare de cafenele cu cafea de calitate. Las câteva dintre ele aici:
Two Minutes Coffee Shop (Floreasca)
VanFruct Coffee Shop (Sala Palatului)
Boiler Coffee Shop (Piața Muncii)
Orygyns Specialty Coffee (Piața Romană)
Frudisiac (Dorobanți)
Bob Coffee Lab (Aviatorilor)
Fellow One (Victoriei)
Panda Bandit (Sala Palatului)
Emozia Coffee Manifesto (Unirii)
Steam Coffee Shop (Aviatorilor)
Beans & Dots (Cișmigiu)
Milu-Cafe (Unirii)
Coftale (Iancului)
Narcoffee (AFI Cotroceni)
Origo Coffee (Izvor)
Grain Trip (Nerva Traian) – este o brutărie excelentă care are și cafea de specialitate.
De unde învăț să fac cafea?
Comunitatea Espressoman este un loc din care poți afla foarte multe lucruri. Aruncă un ochi, caută prin threaduri și cu siguranță vei învăța ceva.
Acestea fiind zise, acum nu poți spune că nu ai de unde să-ți cumperi o cafea de calitate pentru a avea ce savura când prelucrezi poze.
Enjoy!