Cum sa nu fii o tinta

Nu putem fi decât norocoși că putem vedea un clip atât de clar și dintr-un unghi atât de bun. Cu siguranță mai norocoși decât turiștii din imagine. Nu voi comenta situația efectivă prea mult, clipul fiind preluat de la Vlad Petreanu, care la rândul lui l-a preluat de la Petapixel, ocazie cu care vă și invit să le citiți articolele.

Într-o lume ideală nu ar fi trebuit să se întâmple asta. Nu ar fi trebuit să fii pus în situația în care dacă nu îți aperi bunurile, ele îți vor fi luate. Din păcate, realitatea este total diferită, iar turiștii sunt un fel de pușculițe ambulante pentru hoți. „Like stealing candy from a baby”, cum ar spune englezii. Sunt cazuri în care nu poți face nimic, dar acele cazuri se numesc jaf, nu furt.

Furtul, de bine de rău, poate fi prevenit. La fel ca atunci când te fugărește ursul. Nu trebuie să poți fugi mai repede decât ursul —lucru imposibil de realizat—, ci trebuie să poți fugi mai repede decât cel mai lent din grup. Deși treaba cu ursul era o glumă, partea cu furtul nu e. Poți preveni un furt de genul celui filmat în Sankt Petersburg nelăsându-ți obiecte de valoare în locuri vulnerabile. În cazul turistului nostru, obiectivul —care este foarte ușor de scos—, era plasat într-un loc pe care posesorul nu îl controla, transformându-l într-o pradă ușoară.

Dacă ar fi ținut mâna pe el, probabil ar fi eșuat tentativa de furt chiar înainte ca ea să aibă loc. Nu vreau să fac pe eroul acum, pentru că nu este exclus să se întâmple așa ceva chiar și celor mai precauți, dar ce vreau să spun este că mereu se va găsi cineva care să nu fie foarte atent cu echipamentul lui. Important e să nu fii tu ăla. Dacă vei avea grijă de niște mici detalii, cum ar fi să nu mergi cu aparatul la gât și cu mâinile-n altă parte, atunci ai șanse foarte mari să nu fii tu ținta aleasă. De asemenea, cred că și medicii ți-ar recomanda să nu mergi cu aparatul la gât.

Eu înfășor chinga aparatului în jurul încheieturii, iar în locuri mai aglomerate țin aparatul de obiectiv, nu de body. Astfel, obiectivul este ținut de mine, iar body-ul este legat de încheietură.

Îmi pare rău pentru turistul păgubit, dar hai să învățăm ceva din asta. Vă las cu un alt articol pe această temă, scris acum vreo 10 ani de Karl Grobl, de la care am și „împrumutat” titlul: http://www.karlgrobl.com/EquipmentReviews/HowNottoBeaTarget.htm

This Post Has One Comment

 1. Razvan

  Wowww!!
  Ideea este sa te fereasca Dumnezeu de situatii de genul asta.
  In cazul de fata i-a furat obiectivul fara violenta.
  Probabil nu te-ai intalnit (sau nu ai fost de fata la) situatii de genul asta si iti spun ca esti norocos.
  Turistul ala era o tinta sigura si cu mana pe obiectiv si fara.
  Greseala a fost ca s-a pus / a ajuns in situatia aia.
  „Imi pare bine” ca nu a tinut mana pe obiectiv pt. ca probabil am fi vazut pe youtube cum e batut si jefuit sau chiar mai rau.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.