Workflow -> Selectarea imaginilor

tutorial workflow - selectarea imaginilor. Radu Dumitrescu blog.

Selectarea imaginilor este un pas foarte important în workflow. Atunci când lucrăm cu un număr mare de imagini, realizarea unei selecții poate dura între 15 minute și câteva ore bune. Mai bine zis „câteva ore rele”, pentru că vor fi ore pierdute.

Modul în care realizăm selecția influențează în mod direct rezultatul. Privitorii nu știu cât de bune sunt (toate) fotografiile pe care le-am făcut. Privitorii văd doar fotografiile pe care le arătăm. Voi repeta acest lucru, pentru că este foarte important:

Privitorii văd doar fotografiile pe care le arătăm.

Karl Grobl spunea că atunci când ți se înmânează premiul Pulitzer, nimeni nu te întreabă cu ce aparat ai făcut pozele. Sau dacă au fost trase pe film sau digital. Filtrând imaginile pe care le arăți, vei controla exact impresia pe care lumea și-o face despre tine, respectiv despre cât de bun ești tu ca fotograf. Dar nu vreau ca asta să fie o discuție despre „a selecta sau nu imaginile pe care le postez, ci doar despre cum să facem selecția fără să pierdem imaginile care spun ceva. Și fără să pierdem o jumătate de zi.

La mine procesul de selectare începe dimineața. Îmi fac o cafea, mă așez la computer și încep să selectez.

După cum spuneam, nu este așa de simplu. În special când lucrezi cu multe fotografii. Procesul trebuie să păstreze doar imaginile care merită păstrate, dar să nu dureze mult timp. Cum s-ar zice, trebuie să împaci și capra, și varza.

Selectarea imaginilor

De-a lungul timpului, am descoperit două variante de a selecta imagini. If you’d ask me, una bună și una rea. Imaginați-vă că gândiți cu voce tare.

Varianta rea: asta nu, asta nu, asta nu, asta NU, asta nu, asta da, asta nu, asta nu, asta da, asta da, asta NU, asta nu, asta nu, asta nu, asta da, asta nu, asta nu, asta nu, asta da, asta nu, asta da, asta nu, asta nu, asta nu. În total de, să zicem, 1000 de ori.

Cât de plăcut poate fi procesul prin care spui „asta nu” de 950 de ori? Mai ales când te referi la fotografiile tale. Chiar începi să te gândești dacă nu mai bine te-ai apuca de altceva. Tenis, programare, lupte cu crocodili. Orice, dar nu fotografie.  Cam asta se întâmplă când selectezi imaginile cu flaguri de „picked” și „rejected”.

Varianta bună: asta da, click, click, click, click, și asta, next, și asta, click, asta da, click, click, click, click, click, asta da, click, click, etc…

Nu respingi nici o fotografie. Doar marchezi  fotografiile care ți-au plăcut / ți-au zis ceva. Evident, vor fi mai multe decât vei vrea să prelucrezi.

Pe cele care ți-au plăcut le-ai marcat cu 1 steluță. Rating-ul cu steluțe este întâlnit în practic toate programele care pot gestiona imagini. În continuare mă voi referi la folosirea Adobe Lightroom, în modulul Library.

Cum faci totuși să reduci numărul de imagini?

Simplu. Filtrezi după rating, să nu vezi decât imaginile care au cel puțin 1 steluță, apoi le iei din nou la rând.

Din imaginile care au 1 steluță, dai 2 steluțe imaginilor care îți plac mai mult. După ce ai trecut prin toate imaginile, filtrezi pentru 2 steluțe. Vei avea pe ecran și mai puține imagini, respectiv pe cele care au cel puțin 2 steluțe.

Filtrezi pentru 2 steluțe. Treci și prin ele, iar cele mai bune imagini vor primi 3 steluțe. Repeți până reduc selecția la numărul de fotografii pe care-l dorești.

Și cam atât :)

Îți stabilești singur criteriile de selecție. Folosind această metodă, poți selecta cele mai bune imagini dintr-un număr inițial foarte mare. Nu respingi nimic. Nu spui de 950 de ori că ai făcut o poză proastă. Nu îți umpli mintea cu negativitate.

După ce ai realizat selecția finală, poți trece la prelucrare.

P.S. Orice ai face, nu cădea pradă tentației de a te uita din nou la imaginile neselectate. Alte fotografii ți se vor părea frumoase. Te vei întreba la ce ți-a fost mintea de ai ales prostiile pe care le-ai ales, apoi vei munci din nou. Pentru ca a 3-a oară să faci la fel.

Păstrează ce ai ales inițial, că este cea mai bună variantă.

Radu Dumitrescu

Commercial photographer. Coffee lover.

This Post Has 3 Comments

  1. Mircea Ciuca

    Eu prefer sa selectez pozele prin flag-uriea lor cu pick. Iar stelutele le folosesc pentru directia in care vor merge pozele respective : blog, site, portofoliu, album, etc.

  2. muntele

    Ar mai fi un detaliu, cel puțin eu l-am trăit. Când ai de făcut o selecție cu sute de fotografii, de preferat ar fi să mai lași niște timp după prima selecție a imaginilor, și să nu te apuci imediat de lucru. Surprinzător, dar după ce le-am mai lăsat la „macerat” încă două-trei zile, în momentul în care am revenit, s-a dovedit că a mai fost loc de o nouă selecție. Imagini despre care inițial crezusem că rămân sigur, au căzut.

  3. Mike

    Ce bine a zis Karl Grobl despre Pulitzer, nu m-am gandit niciodata in felul acesta. Recunosc insa munca aproape in van de a trece de mai multe ori prin fotografii pentru ca nu m-am abtinut sa nu ma intorc la cele neselectate initial.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.